Omgaan met geld

Veel mensen hebben het idee dat ze goed met geld kunnen omgaan. Vaak blijkt dit niet waar: ze gaan eigenlijk helemaal niet goed om met geld. Hoe ga je nou goed om met geld? Wat zijn belangrijke punten om in gedachte te houden? Je leest het hier.

Wanneer ga je goed om met geld?

Wat in dit artikel aan bod komt

Aangezien het artikel nogal uitgebreid is geworden, presenteren wij hieronder een inhoudsopgave van het artikel. Klik gerust op één van de onderdelen als dat je aanspreekt: je springt dan direct naar dat gedeelte in het artikel!


Verschillen die het uitgavenpatroon bepalen

Als ik voor elke persoon, die in mijn optiek, slecht met geld omgaat een euro had gekregen, dan was rijk worden niet zo moeilijk geweest. Wellicht overdrijf ik een beetje, maar in mijn ervaring zijn er veel mensen die (onbewust) geen gevoel voor geldbeheer hebben.

Er zijn ontzettend veel aspecten die meespelen als het om het uitgavenpatroon gaat.

Eén van die aspecten is het verschil in inkomen: de ene persoon verdient nou eenmaal meer dan een ander. Als je zoals ik in de inleiding al zei, veel te besteden hebt, is de noodzaak heel strikt op je geld te letten/geld te besparen minder aanwezig. Iemand met een laag inkomen die elke maand de eindjes aan elkaar moet knopen om rond te komen, zal daarentegen zeer efficiënt met zijn/haar geld om moeten gaan. In die zin denk ik dan ook dat men nog veel kan leren van mensen met een wat lager inkomen.

Naast het inkomensverschil, heeft elke persoon natuurlijk andere voorkeuren/hobby’s e.d. Iemand die heel erg houdt van uitgaan, zal per definitie hogere uitgaven hebben dan iemand die daar absoluut niet van houdt en liever de hele dag binnen zit.

Goed omgaan met geld, wat is dat precies?

De hierboven gegeven voorbeelden zijn wellicht wat extreem maar ik denk dat het wel belangrijk is deze verschillen te onderkennen. Ik hoor namelijk vaak het argument dat je goed met geld omgaat als je aan het eind van de maand geld over hebt. Ik betwijfel of dat een goede definitie van “goed omgaan met geld” is. Uiteraard is geld overhouden een heel belangrijk onderdeel van geldbeheer, meer uitgeven dan er binnenkomt is natuurlijk geen goed idee. Het opbouwen van schulden is echt iets dat voorkomen moet worden.

Als ik het heb over goed omgaan met geld, heb ik het over het goed overdenken van bepaalde uitgaven, analyseren waar het geld precies naartoe gaat, sparen, vermogen opbouwen, geld besparen en nog veel meer. Het is mijns inziens niet beperkt tot: “ik heb geld overgehouden deze maand, ik ben goed omgegaan met mijn geld”. Interessanter is: waarom heb je precies geld overgehouden die maand? Het kan namelijk ook toeval zijn, bijvoorbeeld als je geld op straat gevonden hebt. Het gaat in wezen om een kritische houding ten opzichte van uitgaven (en jezelf) en beslissingen die genomen worden.

Tips om goed met geld om te gaan

Zorg dat je een idee hebt van jouw maandelijkse uitgaven

Een eerste belangrijke stap in de richting van het goed beheren van geld is een grondige kennis van het uitgavenpatroon. De meeste mensen hebben eigenlijk geen idee waar ze hun geld aan uitgeven en hoeveel geld ze per “gebied” uitgeven. Wat geef je bijvoorbeeld gemiddeld aan boodschappen per maand uit? Hoeveel geef je uit aan uitgaan en kleding? Het is zeer belangrijk een globaal idee te hebben van de maandelijkse (vaste) uitgaven. Een heel goed hulpmiddel is bijvoorbeeld het bijhouden van een kasboek(je). Op deze manier houd je een goed overzicht van jouw uitgavenpatroon.

Daarnaast zou je kunnen overwegen om vaste uitgaven te doen met cash geld. Cash geld geeft vaak een beter idee van de uitgaven dan betalen met een pinpas. Pin elke week een vast bedrag om de vaste uitgaven mee te doen, boodschappen e.d. Je zult zien dat je een veel beter idee krijgt van jouw uitgavenpatroon.

Vermijd impulsieve aankopen en verleidelijke reclames

Nieuwe spullen kopen is leuk, ik denk dat dat wel voor iedereen geldt. Het feit dat shoppen en aankopen doen een goed gevoel (bevrediging) geeft is een valkuil voor velen. Sommige mensen weten namelijk niet wanneer ze moeten stoppen met kopen en laten zich vaak leiden door “koopimpulsen”. Het gaat om impulsieve aankopen die feitelijk helemaal niet nodig zijn. Een voorbeeld is iemand die door de stad loopt, op weg naar een vriend/vriendin en ineens een aanbieding ziet in een sneaker shop: “twee halen, één betalen”. Menigeen zal denken, leuke actie, maar ik heb al twee paar schoenen. Mensen die impulsieve aankopen doen, laten zich leiden door de reclame (aanbieding). Feitelijk hebben ze genoeg schoenen maar het feit dat er een voordeel gegeven wordt, doet deze personen besluiten tot een aankoop.

Een goede tip om dit probleem op te lossen is dat je “blijft doen waar je mee bezig was”. Het klinkt misschien vreemd, maar in het bovenstaande voorbeeld was de persoon in kwestie op weg naar een vriend/vriendin en kwam daar aan met twee paar schoenen. Als je besloten had je “doel” te volgen, namelijk naar je vriend/vriendin gaan, was de aankoop achterwege gebleven. Het wordt natuurlijk een ander verhaal als je nieuwe schoenen nodig hebt. In dat geval zou de aankoop slim zijn.

Slim trucje om te kijken of het om een impulsaankoop gaat of dat iets echt nodig is: stel de aankoop twee dagen uit en kijk of je na twee dagen nog steeds van mening bent dat het nodig is. Vaak is de “koopdrang” dan verdwenen en ben je in staat een rationele beslissing te nemen.

Sparen, sparen en nog eens sparen

Sparen is heel erg belangrijk. Ik hoor vaak mensen zeggen: “waarom sparen, als je nu wat leuks kan doen met dat geld”. Simpel: sparen geeft zekerheid. Onverwachte (financiële) gebeurtenissen zijn veel beter op te vangen met een buffer. Een ander voordeel van sparen is dat het impulsaankopen, zoals hiervoor besproken, minimaliseert. Het elke maand sparen van een vast bedrag verkleint de kans op impulsieve aankopen waar je spijt van krijgt aangezien je elke maand minder te besteden hebt. Een ander voordeel is dat je elk jaar rente over je spaargeld krijgt.

Warren Buffet, een bekende miljardair/investeerder zei eens: “Don't save what is left after spending; spend what is left after saving”. Vrij vertaald naar het Nederlands betekent dit: “spaar niet wat over is na het besteden maar besteed wat er over is na het sparen".

Een probleem van veel mensen is dat ze niet aan sparen toekomen omdat ze eerst besteden (consumeren). Als je deze werkwijze omdraait, namelijk eerst elke maand een bedrag opzij zetten en de rest besteden, zorg je er in ieder geval voor dat je een buffer hebt voor moeilijke tijden. Het hoeft helemaal geen hoog bedrag te zijn, al is het €50 per maand, alle beetjes helpen mee.

Overigens, sparen is niet alleen voor eventuele moeilijke tijden. Je kan ook een gedeelte van jouw spaargeld gebruiken om eens op een welverdiende vakantie te gaan, of kies ervoor een gedeelte te investeren. Alles is in principe mogelijk. Sparen geeft een veilig gevoel en geeft je meer mogelijkheden.

Kijk of je geld kan besparen door gebruik te maken van vergelijkingssites

Goed omgaan met geld gaat niet alleen over sparen, impulsieve aankopen vermijden en je uitgavenpatroon in de gaten houden. Een ander belangrijk onderdeel is prijzen vergelijken en slim aankopen doen. Internet is wat dat aangaat een ultiem hulpmiddel. Vrijwel op elk gebied bestaat tegenwoordig een vergelijkingssite. Ik zou zeggen: gebruik deze websites in jouw voordeel. Om een paar voorbeelden te noemen: kijk eens naar de verzekeringen die je momenteel hebt, kan dat niet goedkoper? Vooral op het gebied van zorgverzekeringen valt vaak veel geld te besparen.

Als je toch wat koopt, maak dan gebruik van cashbacksites

Naast geld besparen door dingen voortaan goedkoper te doen, kan je ook een handigheidje toepassen als je iets nieuws gaat kopen. Ooit gehoord van cashback korting? Cashback korting houdt in dat je een percentage van de aankoopprijs terugkrijgt indien je de aankoop via een bepaalde “tussenpersoon” doet. Een voorbeeld van zo’n tussenpersoon is het spaarprogramma Euroclix. Indien je de aankoop via Euroclix doet, krijg jij een x% terug van Euroclix. Inmiddels zijn er al 4000 webwinkels bij Euroclix aangesloten als partner.

Lees meer over dit principe in ons uitgebreide artikel over cashback korting.

Probeer je maandelijkse inkomen te verhogen

Goed omgaan met geld is in principe, zoals ik al zei, niet afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Het gaat er in wezen om dat je, gegeven jouw maandelijkse inkomen, goed en efficiënt met je geld omgaat. Desalniettemin is meer inkomen natuurlijk erg fijn: het geeft een zeker (veilig) gevoel en een hoger inkomen stelt jou in staat meer geld te sparen.

De mogelijkheden om extra geld te verdienen zijn in principe “eindeloos”.
Wij hebben inmiddels meer dan 60 manieren om geld te verdienen verzameld op deze website. Of je nou wil beginnen met thuiswerk, een eigen blog wil beginnen of geld verdienen met enquetes invullen, het kan in principe allemaal.

Samenvatting: de tips uit dit artikel op een rijtje

Goed omgaan met geld is een hele kunst. Probeer actief te onderzoeken wat jouw uitgavenpatroon is en hoe je beter met geld om kan gaan. De tips die in dit artikel aan de orde zijn gekomen:
 

  • Breng jouw uitgavenpatroon in kaart en gebruik een kasboek om uitgaven te registreren.
  • Pin eventueel wekelijks een bedrag voor vaste uitgaven om nog beter zicht op de uitgaven te houden.
  • Vermijd impulsieve aankopen en verleidelijke reclames: volg je plan, laat je niet afleiden door aanbiedingen en kortingsacties waarvan je weet dat je het producten eigenlijk niet nodig hebt.
  • Begin met sparen. Probeer elke maand een vast bedrag opzij te leggen: spaar eerst en consumeer daarna, in plaats van andersom.
  • Gebruik vergelijkingssites om huidige uitgaven onder de loep te nemen: kan je hetzelfde niet voor een lager bedrag krijgen (abonnementen, verzekeringen e.d.)?
  • Als je toch wat koopt, gebruik cashbacksites om korting te krijgen!
  • Probeer meer geld te verdienen zodat je in staat bent nog meer te sparen.

 

Vragen?

Heb jij vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact met ons op. Wij proberen e-mails binnen 24 uur te beantwoorden.

Heb jij wat geleerd door dit artikel?

Wij hopen dat jij wat hebt opgestoken van dit artikel. Probeer de tips in de praktijk te brengen en zorg dat jouw financien op orde komen! Je zult zien dat je dan ook minder stress ervaart en rustiger kan leven.