Geld verdienen met bloggen

De media berichten steeds vaker over bekende Nederlandse bloggers. Populair onderwerp is de hoeveelheid geld die bloggers verdienen met hun blog, wat vaak geen kleine bedragen zijn. Hoe werkt dat geld verdienen met bloggen eigenlijk? Je leest het hier.

"Blog over alledaagse dingen en houd er een aardig bedrag aan over"

Bloggen, wat is dat nou precies?

Voordat we ingaan op het geld verdienen met een blog, is het misschien handig om eerst eens het begrip blog onder de loep te nemen. Voor de mensen die het nog niet helemaal weten, een blog (ook wel weblog) is een website/internetpagina waar geschreven wordt over een bepaald onderwerp. Feitelijk zou je het kunnen zien als een soort modern dagboek, waarin de schrijver “blogt” over gebeurtenissen, producten, acties en andere dingen die gerelateerd zijn aan het onderwerp van het blog. Een blog kan dan ook overal over gaan, bijvoorbeeld: films/tv, boeken, eten, actualiteit, sport en nog veel meer.

Het feit dat een blog over alle mogelijke onderwerpen kan gaan, maakt het waarschijnlijk ook zo populair. Je kan helemaal zelf bepalen waar jouw blog over gaat. Uiteraard zijn er wel bepaalde onderwerpen die slimmer zijn dan andere onderwerpen met het oog op het geld verdienen aspect.

Een onderwerp kiezen voor jouw blog

Zoals net al gezegd is, kan het onderwerp van een blog vrijwel alles zijn. Toch zijn er wel een aantal belangrijke dingen die in jouw afweging meegenomen moeten worden. De meeste beginnende bloggers kiezen een passie als onderwerp, zij kiezen een onderwerp waar ze veel van af weten en waar ze met plezier over schrijven. Een heel logische keus, als je het mij vraagt, maar of het ook zo slim is, is een tweede vraag. Aangezien dit artikel gaat over geld verdienen met bloggen, dien je niet enkel een onderwerp leuk te vinden, het moet ook de potentie hebben om er geld mee te verdienen. Als dat niet het geval is, wordt het lastig om geld te verdienen met bloggen.

Samenvattend: bij de keus voor een onderwerp is het verstandig niet alleen je interesse mee te wegen maar ook de potentie om geld te verdienen met het blog. Je hoeft niet bang te zijn dat je nu over iets moet gaan bloggen waar je helemaal geen affiniteit mee hebt. Gelukkig is het zo dat de meeste onderwerpen wel mogelijkheden bieden om geld te verdienen, ook al zijn de mogelijkheden bij sommige onderwerpen een stuk groter dan bij andere onderwerpen. Als jij graag wat feedback over je onderwerp keuze wil hebben, kan je ons gerust een mailtje sturen. Wij helpen je graag!

Beginnen met bloggen: hoe start je een blog?

Het onderwerp kiezen is een eerste stap richting een eigen blog, maar misschien ook wel de lastigste stap. Een blog beginnen is helemaal niet zo ingewikkeld als veel mensen denken, ook al heb je weinig technische kennis. In principe zijn er twee mogelijkheden: een eigen domeinnaam registreren en dus een eigen website beginnen of gebruik maken van een bestaand platform zoals Blogger.com. Wij raden de eerste optie aan omdat je dan eigenaar bent van de website en veel meer vrijheid hebt om het blog in te richten naar jouw wensen. 

Optie 1: een eigen website met Wordpress

Het starten van een blog door een eigen website te beginnen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Tegenwoordig zijn er handige CMS, content management systems, die het beheren van een website erg simpel maken. Een absolute aanrader is Wordpress. Wordpress is gratis (open source) software die iedereen in staat stelt een website op te richten en te beheren. Het grote voordeel van Wordpress is dat het een duidelijke en simpele interface heeft: een nieuw blogbericht publiceren is in een paar muisklikken gebeurd. Het bericht zelf hoef je niet in een internettaal, bijvoorbeeld HTML, op te stellen. Je kan een nieuw artikel gewoon in een venster typen net zoals je bij een e-mailbericht doet.

Een ander voordeel van Wordpress is dat er allerlei gratis plugins beschikbaar zijn die websites nog meer opties geven. Denk aan contactformulieren, mooie grafische elementen, betaalmogelijkheden en nog veel meer.

Hoe installeer je Wordpress?

Het installeren van Wordpress kan als lastig ervaren worden als er handmatige installatie plaats moet vinden (bijvoorbeeld op een eigen server). Gelukkig hoef jij je hier niet druk om te maken. Vrijwel elk hostingbedrijf biedt tegenwoordig pakketten aan waar Wordpress met één druk op de knop vanuit jouw account (controlepaneel) te installeren is. De installatie zou je kunnen vergelijken met het installeren van een app op je iphone. Als je dat kan, dan lukt dit zeker. Mocht je toch tegen problemen aanlopen, kan je altijd even contact opnemen met de klantenservice van het hostingbedrijf waar jij klant bent.

De vraag is dan vervolgens bij welk hostingbedrijf je een pakket moet bestellen. Wij raden Mijndomein aan. Mijndomein is één van de grootste hostingbedrijven van Nederland. De pakketten die Mijndomein aanbiedt zijn uitgebreid en relatief goed geprijsd. Jij kan vandaag al een domeinnaam registreren voor maar €9,00. Voor maar €39,00 per jaar heb jij een domeinnaam inclusief hosting. Het gaat dan om een pakket met ongelimiteerd dataverkeer (fair use policy), inclusief e-mailadressen, spamfilters en alles erop en eraan. Zeker niet duur dus.

Voor een eerste blog moet dit meer dan voldoende zijn. Na het bestellen van een hostingpakket en een domeinnaam, kan je direct aan de slag met jouw blog! Nu hosting en een domeinnaam bestellen?

Optie 2: een gratis platform gebruiken

Naast het beginnen van een eigen website heb je nog een optie, namelijk het gebruiken van een gratis platform. Een voorbeeld van een gratis platform waar een blog aan te maken is, is zoals eerder gezegd Blogger.com. Blogger.com is tegenwoordig van Google (je hebt dus een Google account nodig om te beginnen). Je kan er simpel een blog aanmaken en direct beginnen met schrijven. Jammer genoeg kan je niet een eigen domeinnaam kiezen waardoor het internetadres bijvoorbeeld naamvanjouwblog.blogger.com wordt.

Blogger.com is niet de enige website die mensen de mogelijkheid biedt een gratis blog aan te maken. Wordpress, het CMS waar we het zojuist over gehad hebben bij optie 1, biedt ook de mogelijkheid een gratis blog te beginnen. De url komt er dan als volgt uit te zien: naamvanjouwblog.wordpress.com. Het verdient de aanbeveling om, als je een gratis blog wil, voor Wordpress te kiezen. Wordpress is een erg handig systeem, het wordt niet voor niets door heel veel mensen over de hele wereld gebruikt.

Een laatste tip: begin alleen een gratis blog als je geen serieuze plannen/ambities hebt betreffende jouw blog. Als je een gratis blog begint en na een tijd blijkt dat het blog erg succesvol is en je wil graag overstappen naar een echte eigen website dan kan het erg lastig zijn om het blog volledig en correct over te zetten. Denk dus van te voren goed na over het aanmaken van een gratis blog. Wij raden je aan om gewoon direct met een echte website te beginnen (zie optie 1 hierboven).

Geld verdienen met bloggen: op welke manieren kan dat?

Na het starten van een blog wil je natuurlijk geld verdienen met bloggen, daar gaat dit artikel uiteindelijk ook over. Geld verdienen met bloggen is niet zo makkelijk als veel mensen beweren. Sterker nog, het kan zo nu en dan knap lastig zijn.

Aan de andere kant is het wel zo dat de verdiensten zeer hoog op kunnen lopen als een blog eenmaal bekend is en goed loopt. Hoe meer bezoekers een blog heeft, hoe meer geld je kan verdienen. Het is dus zaak om zoveel mogelijk bezoekers te krijgen door leuke en goede artikelen te schrijven. Hoe je dat het beste aan kan pakken, zullen wij uitleggen in een ander artikel dat binnenkort gepubliceerd zal worden.  

Affiliate marketing

Er zijn in principe meerdere manieren om geld te verdienen met je blog. De meest toegankelijke en simpelste methode is geld verdienen met affiliate marketing. Affiliate marketing houdt kortweg in dat je een “affiliate/partner” bent van een bedrijf en dat je producten en/of diensten van dat bedrijf promoot op je website. Elke verkoop levert jou een vast bedrag of een percentage van de omzet of winst op. Het leuke van affiliate marketing is dat het meestal niet als hinderlijk ervaren wordt door bezoekers omdat het gerichte en gerelateerde advertenties zijn.

Een voorbeeld ter verduidelijking. Stel dat jij een blog hebt over voeding. Je schrijft artikelen over alles dat met voeding te maken heeft. Een mogelijk artikel zou dan kunnen zijn wat de effecten zijn van groene thee op de vetverbranding. Je schrijft een kwalitatief artikel waarin de verschillende effecten uiteen worden gezet en legt uit wat voor- en nadelen van het drinken van groene thee zijn. Vervolgens kan je een top 5 presenteren van de lekkerste en beste groene theeën en eventueel van groene thee supplementen (poeders en pillen). Indien een bezoeker op een link in die vergelijking van producten klikt en vervolgens bij de desbetreffende webshop besteld (waar jij affiliate van bent), verdien jij geld. Best wel simpel toch? In principe is dat zo maar je moet wel goede, leesbare en interessante artikelen kunnen schrijven om bezoekers te krijgen! Verkijk je daar niet op. Lees meer over affiliate marketing.

Google Adsense

Een andere veel gebruikte manier om geld te verdienen met bloggen is door advertenties te plaatsen van Google Adsense. Google adsense is een advertentiesysteem van Google dat automatisch gerelatreerde advertenties op je blog plaatst aan de hand van de artikelen/teksten op jouw website. De inhoud van de website wordt geanalyseerd en op basis van die analyse worden er advertenties getoond die aansluiten bij het onderwerp van de site.

Uiteraard dient er wel een handeling plaats te vinden voordat Google de inhoud van een website kan analyseren. De website eigenaar dient een HTML code in de broncode van de website te plaatsen. Het plaatsen van die HTML code is erg simpel en wordt stap voor stap uitgelegd door Google.

Hoe verdien je dan aan die advertenties? Je verdient geld per klik. Elke keer als een bezoeker op één van de advertenties klikt, verdien jij een bepaald bedrag. De hoogte van het bedrag per klik is afhankelijk van allerlei factoren. Meer weten over geld verdienen met Google Adsense?

Advertenties verkopen

Naast Affiliate marketing en Google Adsense is het ook nog mogelijk om “ouderwets” advertenties op je blog te verkopen. Het is mogelijk dat bedrijven zelf een mail sturen met de vraag of ze een advertentie kunnen kopen, maar zelf actief opzoek gaan naar adverteerders kan ook geen kwaad. Hoe hoger de bezoekersaantallen van jouw blog, hoe meer geld je kan vragen voor een advertentie! Lees meer over het verkopen van advertenties.

Branded content schrijven

De laatste methode die in dit artikel behandeld wordt om geld verdienen met bloggen mogelijk te maken, is het schrijven van branded content. Branded content schrijven houdt in dat je artikelen gaat schrijven voor bedrijven. In feite gaat het om een soort advertorials. Het bedrijf waar je een artikel voor gaat schrijven, geeft aan over welk onderwerp het artikel moet gaan, welke punten aan de orde moeten komen en welk product/dienst er gepromoot moet worden. De prijs wordt uiteraard ook van te voren afgesproken. Branded content schrijven kan via de site Blogmij.nl. Blogmij.nl brengt bloggers en bedrijven bij elkaar, het is een soort platform voor branded content.

Jij kunt je als blogger gratis aanmelden. Helaas is het wel zo dat branded content schrijven pas interessant wordt als jouw blog een aantal duizend bezoekers per maand heeft. Het is niet erg waarschijnlijk dat bedrijven betalen voor een artikel dat maar een paar keer gelezen wordt. Werk aan de winkel dus!

Bloggen en geld verdienen: afsluiting

Hopelijk heeft dit artikel bloggen in het algemeen en het geld verdienen met een blog wat duidelijker gemaakt. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Naast geld verdienen met bloggen zijn er nog veel meer manieren om geld te verdienen. Denk bijvoorbeeld aan geld verdienen met Youtube, geld verdienen met Twitter of bijvoorbeeld geld verdienen met Facebook. Social media zijn erg geschikt om wat bij te verdienen. Alle besproken methodes om geld te verdienen met een blog zijn vrijwel allemaal ook toepasbaar op social media, met uitzondering van Google Adsense.

Geef dit artikel een cijfer: "Geld verdienen met bloggen" wordt gewaardeerd met een 7.9 op een schaal van 0 tot 10 gebaseerd op 53 stemmen

Klaar om te bloggen?

Je bent nu helemaal bijgepraat wat betreft geld verdienen met bloggen. Er zijn zoals je gemerkt hebt veel mogelijkheden. Originaliteit blijft het belangrijkst. Blog over interessante dingen en schrijf teksten die ook echt wat toevoegen. De bezoekers en het geld volgen dan vanzelf.