Geld besparen op water

Mensen die geld willen besparen, denken vaak niet aan water. Water is echter een gebied waar nog veel bespaard kan worden. Ga eens na hoe vaak en hoe lang je onder de doucht. Minder water gebruiken is ook goed voor het milieu. Twee vliegen in een klap dus!

"Je bespaart geld en het is goed voor het milieu"

Tips om te besparen op water

Hieronder hebben we de belangrijkste tips opgenomen om jouw watergebruik direct te verminderen. Mocht je zelf nog een goede tip hebben, neem dan contact met ons op. We zullen de tip dan vermelden in dit artikel voor onze andere bezoekers!

Voor meer besparingstips kijk je op onze pagina over het besparen van geld.

#1 Hoe lekker een bad ook is, kies voor de douche!

Een warm bad is erg fijn, maar iets minder fijn voor je portemonnee. Een gemiddeld bad kost meer water dan een gemiddelde douchebeurt. Mocht je dus de beschikking hebben over een bad, kies om geld te besparen voor de douche.

#2 Houd je “douche tijd” in de gaten

Douchen is relaxt. Zonder dat je het doorhebt, kan je onbedoeld lang onder de douche staan. Elke minuut die je onder de douche doorbrengt kost erg veel water. Je kan bijvoorbeeld een wekker op je telefoon zetten, om je er aan te herinneren om op tijd uit de douche te stappen. Je geeft jezelf bijvoorbeeld 5 minuten om te douchen. Als je dit consequent doet, zul je al gauw merken dat je een stuk minder water verbruikt.

#3 Maak gebruik van een waterbesparende douchekop

Het kost je misschien een tientje, maar je hebt het binnen de kortste keren al weer terug. Ik heb het over een waterbesparende douche kop.

#4 Zet de kraan uit als je er geen gebruik van maakt

Veel mensen hebben de kraan onbewust aan staan voor enkele seconden zonder dat ze er gebruik van maken. Denk bijvoorbeeld aan tijdens het tandenpoetsen of als je je handen gaat wassen. Zet de kraan pas aan als je echt je handen gaat wassen of echt je mond gaat spoelen. Niet als je je handen aan het inzepen bent of nog bezig bent met tandenpoetsen. Één keer kan geen kwaad, maar als je dit dagelijks doet, kost het al met al een hoop water.

Je kan deze tip overigens ook toepassen tijdens het douchen. Doe bijvoorbeeld de kraan dicht als je jouw haren aan het inzepen bent.

#5 Laat de vaatwasser alleen draaien als de machine vol zit

Hoewel de huidige afwasmachines een stuk zuiniger zijn dan voorheen, kost het nog steeds aardig wat water en energie om de vaatwasser te laten draaien. Zorg er dus voor dat je de vaatwasser enkel laat draaien als hij vol zit.

Deze tip geldt natuurlijk ook voor de wasmachine. Draai alleen een was als je voldoende was hebt om de machine te vullen!

#6 Kook geen kleine gerechten in grote pannen

Let bewust op de maat van de pan die je kiest voor het koken. Een grote pan heeft een grote inhoud en er moet dus meer water in om de pan te vullen. Gebruik dus bij voorkeur een kleinere pan.

#7 Als je nieuwe apparaten koopt, ga voor zuinige apparaten

Ben je toe aan een nieuwe vaatwasser of afwasmachine? Ga voor zuinige apparaten met een keurmerk. Zuinige apparaten zijn misschien iets duurder, maar op den duur verdien je dit terug. Je verbruik gaat namelijk flink naar beneden en dat zorgt voor een lagere rekening.

#8 Wacht niet tot het water op zijn koudst is

Houd jij van een glas extra koud water? Het kost meer water om te wachten tot het water erg koud is. Je kan dan beter aan het begin van de dag een fles vullen met lauw water en die in de koelkast leggen. Je hebt dan voor de hele dag lekker koud water om op te drinken!

#9 Afwassen met de hand? Vul een teil met water

Als je de afwas doet met de hand is het niet raadzaam om het water continu te laten stromen. Vul een teil met water en wat zeep en doe hiermee de afwas. Dit bespaart erg veel water.

Dit waren de 9 eenvoudige tips om direct te beginnen met besparen op water. Naast het besparen van geld, is het ook erg handig om elke maand wat extra geld te verdienen. Bekijk de homepagina van Verdienjegek.nl voor een actuele top 10 van methodes om geld te verdienen (zowel online als offline).

Nog meer besparen?

Naast geld besparen op water, kan je op allerlei andere gebieden ook besparen. Lees ook eens onze artikelen over het besparen op je energierekening en het besparen op je dagelijkse boodschappen.