Besparen op energie

Als ergens geld op bespaard kan worden dan is het op energie. De meeste mensen hebben geen beeld van hun energieverbruik en weten eigenlijk ook niet wat de alternatieven zijn. Het gevolg is dat iedereen netjes bij de zijn aanbieder blijft en braaf geld overmaakt.

"Jouw energierekening kan lager"

Het probleem van de energiemarkt: niet transparant

Een hele lange tijd waren er maar een paar energieleveranciers. De energieprijzen waren onduidelijk en overstappen was erg lastig. Gelukkig breekt de energiemarkt steeds meer open. Er komen steeds meer nieuwe energieaanbieders bij. Als je het mij vraagt is dat maar goed ook. Jammer genoeg durven de meeste mensen het nog niet aan om over te stappen naar een andere energieaanbieder. Is die angst eigenlijk wel terecht? Voor een gedeelte wel. Een overstap naar een andere energieaanbieder klinkt als een lastig proces. In de meeste gevallen valt het eigenlijk heel erg mee.

In dit artikel zal ik je tips geven om geld te besparen op energie en zal ik uitleggen hoe je een beter beeld van jouw maandelijkse energiekosten kunt krijgen.

De goedkoopste aanbieder vinden

De beste manier om geld te besparen op energie is natuurlijk door een goedkope energieleverancier te hebben. Door de toenemende concurrentie op de energiemarkt is het heel goed mogelijk dat jij op het moment bij een te dure aanbieder zit. Hoe kom je hier achter? Vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken.

Energieprijzen vergelijken

Gelukkig hoef je niet zelf elke energieleverancier op te zoeken via Google of contact met ze op te nemen. Er zijn tegenwoordig handige websites waar je met een druk op de knop alle energieaanbieders kan vergelijken.  

Eén van die websites is EasySwitch.nl. Op EasySwitch.nl is het mogelijk om alle energieaanbieders te vergelijken. Vul je postcode en huisnummer in op de website, geef aan hoeveel energie je per jaar verbruikt en bij welke aanbieder je momenteel zit. Druk vervolgens op de knop “bereken nu” en je krijgt een tabel te zien waarin je makkelijk kunt zien welke aanbieder het best bij jouw wensen past.

Ik raad je echt aan even te kijken of je niet teveel betaalt. Direct vergelijken?

Collectieve energieveilingen

Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord maar collectieve energieveilingen zijn zeer de moeite waard. Een collectieve energieveiling houdt in dat een grote belangengroep om de tafel gaat met energieaanbieders om een zo laag mogelijke prijs voor de leden te regelen.

Een voorbeeld van zo’n belangengroep is SloopDeCrisis.nl. Via SloopDeCrisis.nl is het mogelijk je met een druk op de knop in te schrijven voor de eerstvolgende energieveiling. Wanneer de uitslag van de veiling bekend is, krijg je een e-mail met de resultaten en de besparing die het jou kan opleveren. Vervolgens kan jij ingaan op het aanbod van de energieleverancier met de beste deal!

Nu inschrijven voor de collectieve energieveiling van SloopDeCrisis.nl?

Algemene tips om nog meer te besparen op energie

Naast het overstappen naar een goedkopere energieleverancier zijn er nog enorm veel andere mogelijkheden om geld te besparen op energie.

Isolatie is erg belangrijk

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor een veel lagere energierekening. De warmte blijft namelijk in het huis en ontsnapt niet. Als jij wat spaargeld over hebt, is het een goede investering om je huis beter te isoleren. Op den duur bespaar je er flink wat geld mee door de constant lagere energierekening.

Tochtstrips voor snel resultaat

Tochtstrips zijn ideaal om geld te besparen op je energierekening. Deze handige strips plak je op kieren en naden bij ramen en deuren om er voor te zorgen dat de warmte niet naar buiten glipt. Het is een erg efficiënte en goedkope manier om jouw energierekening lager te krijgen. 

Trek de stekker eruit!

Trek de stekker uit het stopcontact als je een apparaat een tijd niet gebruikt. Een tv die je uitzet met een afstandsbediening staat eigenlijk op stand-by. Het apparaat gebruikt dan nog steeds stroom. Als je de stekker er uit haalt weet je zeker dat er geen energie verspild wordt. Let hier op bij alle apparaten!

Nieuw apparaat kopen? Check de energielabels

Ga je een nieuw apparaat kopen? Let goed op de energielabels. De meeste apparaten zijn tegenwoordig erg zuinig, maar de één is weer een stuk zuiniger dan de ander. Dit kan je elk jaar geld besparen.

Vervang gloeilampen voor spaarlampen

Gebruik je nog gloeilampen? Vervang ze direct voor spaarlampen. Spaarlampen zijn veel zuiniger en zorgen voor een directe besparing op energie.

Zet de verwarming niet te hoog

Een lekker warm huis in de winter is erg fijn maar kost ook energie. Ik zeg niet dat je de verwarming uit moet zetten, maar je kan er ook voor kiezen om een extra trui of een extra paar sokken aan te trekken. Zo heb je het lekker warm en bespaar je ook nog eens geld.

Naast geld besparen ook geld verdienen!

Geld besparen is belangrijk en al helemaal geld besparen op energie. Naast letten op wat je uitgeeft, is het ook belangrijk om af en toe wat extra geld te verdienen. Verdienjegek.nl is het grootste overzicht van methodes om geld te verdienen. Bekijk snel de top 10 methodes om geld te verdienen of lees het artikel met tips om snel geld te verdienen.

Ga jij overstappen?

Ga jij wisselen van energieleverancier? Het hoeft natuurlijk niet meteen te gebeuren. Neem rustig te tijd, vergelijk de prijzen en stap over wanneer jij er aan toe bent.