Geld besparen boodschappen

Als er iets is waar je op kan besparen zijn het boodschappen wel. Een groot gedeelte van je inkomen geef je uit aan boodschappen. Kleine aanpassingen leiden tot maandelijkse besparingen. Het is makkelijker dan je denkt. Ik geef 14 goede tips om te beginnen.

"Niet alle aanbiedingen zijn in je voordeel"

Besparen op je boodschappen door slim te kopen

Hieronder heb ik 14 resultaatgerichte tips op een rij gezet zodat jij vanaf vandaag geld kan besparen op je boodschappen.

#1 Geloof niet alle aanbiedingen, blijf vergelijken

Grappig genoeg gaan de meeste mensen er bij een aanbieding vanuit dat het product ook meteen het goedkoopst is in die winkel. Dat is echt een misvatting, het is soms zelfs zo dat het product (of een gelijkwaardig product) in een andere winkel zonder aanbieding al goedkoper is. Ga dus niet blindelings af op een aanbieding, kijk goed waar iets echt het goedkoopst is!

#2 A-merken smaken vaak hetzelfde als huismerken

Als je direct resultaat wil, raad ik je aan om geen A-merken aan te schaffen. A-merken zijn stukken duurder dan huismerken en vaak is het verschil in smaak minimaal. Sommige A-merken worden zelfs in dezelfde fabriek als de huismerken gemaakt!

Ik zou zeggen, doe eens een leuk testje met familie. Laat iemand zowel het huismerk en het A-merk proeven en laat ze vervolgens raden of ze eerst het huismerk kregen en daarna het A-merk of andersom. Ik voorspel je dat heel erg veel mensen het fout zullen hebben!

#3 Ga als het even kan op de fiets boodschappen doen!

Ik weet dat het soms echt niet anders kan, maar als je geld wil besparen is het niet echt handig om boodschappen te gaan doen met de auto. Je moet immers ook geld betalen voor benzine, dus wat je bespaart, betaal je direct aan de benzine van je auto. Geen goed plan dus.

#4 Kijk naar prijzen én inhoudsmaten

Vergelijk de prijzen die je ziet met de hoeveelheid die je daarvoor krijgt.  Soms worden verpakkingen van producten aangepast waardoor de inhoud kleiner wordt maar de prijs hetzelfde blijft. Let hier goed op!

#5 Check de kassabon!

Het is opvallend hoeveel mensen geen kassabon vragen als ze boodschappen gaan doen. Het gebeurt namelijk weleens dat producten dubbel aangeslagen worden terwijl je maar één product op de band hebt gelegd. Door de kassabon te controleren kan je hier snel achter komen en er direct wat aan doen. Soms gaat het om een paar euro!

#6 Gebruik als het even kan een mandje in plaats van een karretje

Het klinkt misschien gek, maar als je een mandje gebruikt, heb je veel sneller het gevoel dat je al aardig wat boodschappen hebt ingeslagen. Als jij met zo’n enorme kar gaat rijden en je stopt er 10 producten in, is de kar nog vrijwel leeg.

Het is psychologisch, maar als je het mij vraagt heb je met een mandje minder snel de neiging om nog wat impulsaankopen te doen omdat je mandje veel sneller vol zit. Ik kan het niet bewijzen, maar probeer het zelf maar eens!

#7 Vergeet nooit je eigen boodschappentas

Je eigen booschappentas is gratis (afgezien van de aanschafprijs dan…) en de tassen in de supermarkt kosten al gauw 50 cent. Vergeet je tassen dus niet! Anders heb je misschien met deze tips op een dag 2 euro bespaard en kan je meteen weer 25% inleveren bij de kassa.

#8 Alleen boodschappen doen met een volle maag

Dit is misschien niet de meest voor de hand liggende tip, maar zeker geen onbelangrijke tip. Als jij hongerig boodschappen gaat doen is de kans aanzienlijk groter dat je met allemaal lekkere onnodige dingen thuis komt! Zorg dat je goed gegeten hebt voordat je op pad gaat.

#9 Laat de kinderen even thuis

Het klinkt misschien wat cru, maar als je met je kinderen boodschappen gaat doen kom je in de verleiding extra dingen te kopen omdat je kids dat graag willen. Je kan de kinderen daarom beter even thuis laten en met ze afspreken dat ze om de week mee mogen en wat lekkers uit mogen zoeken!

#10 Het boodschappenlijstje blijft handig

Ik heb het maken van een boodschappenlijstje al opgenomen in het artikel over besparen op je huishouden, maar de tip mag ook hier zeker niet ontbreken. Als jij gaat winkelen met een boodschappenlijstje weet je precies wat je nodig hebt en vooral wat je niet nodig hebt. Je koopt dus alleen wat er op het lijstje staat en voorkomt hiermee dat je onnodige dingen koopt!

#11 voor de marktgangers: ga eens wat later naar de markt

Voor de mensen die regelmatig inkopen doen op de markt: ga eens aan het einde van de dag. Marktkoopmannen willen uiteraard hun gehele voorraad verkopen en de kans dat je een leuke korting kan krijgen is een stuk groter! Probeer eens wat te onderhandelen.

#12 Vergelijk ook de supermarkten

De meeste mensen zijn bezig met het vergelijken van de prijzen van de dichtstbijzijnde supermarkt. Ga ook eens vergelijken welke andere supermarkten er in jouw buurt zijn en kijk welke supermarkt gemiddeld de laagste prijzen heeft.

#13 Gebruik je vriezer

Kan je een wat grotere partij vlees kopen voor een goede prijs? Ik zou zeggen doen en vries het in. Je hebt nou eenmaal een vriezer, waarom zou je het apparaat dan niet gebruiken?

#14 Producten met een bijna verstreken houdbaarheidsdatum

Producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten zijn altijd een stuk goedkoper, soms krijg je wel 35% korting op dat soort producten. Zeker de moeite waard dus.

Dit waren de 14 tips om geld te besparen op je boodschappen. Wil jij ook beginnen met geld verdienen? Bekijk dan de homepage van Verdienjegek.nl.

Heb jij zelf nog een goede tip?

Heb jij zelf nog een goede bespaartips en staat de tip er nog niet tussen? Neem dan even contact met ons op.