Zelfgemaakte spullen verkopen

De economie wordt steeds creatiever. Geld verdienen kan op steeds meer manieren. Het ligt niet echt voor de hand maar knutselen is op dit moment weer helemaal in. Zelfgemaakte spullen verkopen en daarmee geld verdienen is helemaal niet zo ingewikkeld.

"De economie wordt steeds creatiever"

Ik kon toch altijd al spullen verkopen op internet?

Voordat ik ga uitleggen hoe zelfgemaakte spullen makkelijk op internet verkocht kunnen worden, wil ik eerst even iets verduidelijken. De meeste mensen snappen niet goed waarom ik een heel artikel wijd aan het verkopen van zelfgemaakte spullen, terwijl ik al een keer een artikel geschreven heb over het verkopen van spullen op marktplaats.  Wat is dan precies het verschil, en waarom zou je de tips in dit artikel opvolgen?

Wat mij betreft zit er een heel groot verschil tussen het verkopen van spullen op marktplaats en het verkopen van zelfgemaakte spullen. Het heeft alles te maken met marktwerking en de vraag naar spullen. Marktplaats is van origine een site waar tweedehands spullen verkocht kunnen worden. Ik durf dan ook bijna met zekerheid te zeggen dat zelfgemaakte spullen op marktplaats niet of nauwelijks verkocht worden. De reden is simpel: mensen die naar marktplaats gaan, zijn helemaal niet op zoek naar geknutselde producten. De doelgroep is compleet anders.

Als jij graag zelfgemaakte dingen wil verkopen, zijn de tips die ik je zo ga geven erg van belang.

Geld verdienen met zelfgemaakte spullen: hoe werkt het?

Snel geld verdienen met zelfgemaakte spullen is mogelijk door de website Etsy.com. Etsy is opgericht in 2005 en is actief in vrijwel de hele wereld. Met kantoren in London, Parijs en Berlijn is Etsy een echte wereldspeler geworden. In Nederland is Etsy nog niet heel erg bekend, hoewel de populariteit toeneemt.

Op Etsy kan je als bezoekers twee dingen doen: zelfgemaakte spullen kopen of verkopen. In dit artikel gaan we het natuurlijk hebben over het laatste, het verkopen van spullen. Het verkoopproces op Etsy loopt waarschijnlijk iets anders dan je gewend bent. Het is niet zo dat je een product kan maken, vervolgens een advertentie op de site zet en wacht totdat het product verkocht is. Als verkoper op Etsy dien je een “eigen shop” te beginnen. Het klinkt een stuk ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Je krijgt simpel gezegd een eigen virtuele ruimte waar jij jouw zelfgemaakte spullen kan uitstallen.   

Het openen van een eigen shop op Etsy is erg simpel. Je hoeft eigenlijk alleen een account aan te maken en de stappen op het scherm te volgen en jouw eigen shop is een feit.

Kost het geld om een shop te openen bij Etsy?

Nee. Het openen van een shop kost geen geld. Je hoeft bij Etsy geen lidmaatschapgeld te betalen of een abonnement af te nemen. Wat dat betreft is het openen van een shop erg laagdrempelig en kan iedereen er mee beginnen.  

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe het kan dat het openen van een shop gratis is. Hoe kan Etsy er dan zelf geld aan verdienen? Uiteraard is er wel een verdienmodel aanwezig. Voor elk product dat je op Etsy aanbiedt, wordt €0,20 in rekening gebracht. Je kan het ook zien als de kosten voor een “advertentie”. Als je een product wil verkopen, kost het dus €0,20. Voor die €0,20 mag het product maximaal 4 maanden aangeboden worden in de shop. Als het product na 4 maanden nog niet verkocht is, moet er opnieuw €0,20 betaald worden.

Naast de €0,20 die betaald moet worden om het product onder de aandacht te brengen, moet je als verkoper bij elke verkoop 3,5% van de verkoopwaarde aan Etsy overdragen. Even een getallenvoorbeeld: stel jij wil een zelfgemaakte beker aanbieden in je shop voor een prijs van €4,80. De kosten hiervoor bedragen dus €0,20. Laten we er van uitgaan dat de beker binnen 4 maanden verkocht is. Je dient dan 0,035 X €4,80 = €0,17 (afgerond) te betalen aan Etsy. In totaal zijn de kosten van de verkoop €0,37 (€0,20 + €0,17). In procenten uitgedrukt is dat (€0,37/ €4,80) x 100 = 7,7%.

In het bovenstaande voorbeeld heb ik een product gekozen met een lage verkoopwaarde (een beker). Zelfs dan vallen de kosten, mijns inziens, best mee. Hoe hoger de verkoopwaarde van het product, des te lager de totale kosten als percentage van de verkoopwaarde wordt. Conclusie (wat mij betreft): Etsy hanteert schappelijke vergoedingen.

Hoe word je uitbetaald?

Een niet geheel onbelangrijk aspect van het online verkopen van spullen is hoe de verkoper van de spullen uiteindelijk de opbrengsten krijgt. Bij Etsy werkt dat vrij simpel. Kopers van producten kunnen direct betalen door gebruik te maken van het betalingssysteem van Etsy. Als de verkoop afgerond is, krijgt de verkoper de omzet (opbrengst) gestort op zijn/haar bankrekening. Jij krijgt als verkoper de omzet in de juiste valuta overgemaakt. Het maakt dus niet uit of het een koper betreft die in andere valuta betaald heeft. Etsy zorgt ervoor dat dit omgezet wordt in de door jou gekozen valuta.

Mocht je het geld niet op je bankrekening willen ontvangen, is het ook mogelijk om gebruik te maken van cheques of PayPal.

Wat kan je allemaal op Etsy verkopen?

Etsy geeft verkopers de mogelijkheid drie soorten producten te verkopen: zelfgemaakte producten, vintage items of crafting materialen.

Zelfgemaakte producten

Er zijn niet echt eisen wat betreft het aanbieden van zelfgemaakte producten. Als verkoper kan je vrijwel alles verkopen wat zelfgemaakt is. Denk bijvoorbeeld aan bekers, borden en kommen maar ook bijvoorbeeld hoesjes voor smartphones of stoelen en tafels. Creativiteit is erg belangrijk. Probeer echt zelf iets te verzinnen en ga niet ideeën van andere verkopers imiteren.

Vintage items

Vintage items zijn klassieke en oude producten. Ik kan niet precies aangeven wat vintage is en wat niet, de scheiding is wat mij betreft nogal arbitrair. Etsy hanteert een regel wat betreft de verkoop van vintage items: is het product 20 jaar oud of nog ouder, dan is het een vintage product en kan het verkocht worden. Hoe de controle hierop precies plaatsvindt, durf ik niet te zeggen.

Crafting materialen

Ik kende het begrip “crafting materials” zelf nog niet, maar feitelijk zijn het materialen die gebruikt worden tijdens het behendig (bedreven) maken van iets waarbij de handen gebruikt worden. Met andere woorden: het gaat hier om de verkoop van allerlei materialen die gebruikt kunnen worden bij het maken van eigen producten. Denk hierbij aan: draad, stof, touw, versieringen en nog veel meer.

Conclusie: Etsy is een erg leuke site

Als ik een conclusie moet trekken uit mijn kleinschalige onderzoek naar de site Etsy dan zal de conclusie zijn dat Etsy een erg leuke site is waar je op z'n minst even een kijkje moet nemen. Als je echt houdt van knutselen, raad ik je zeker aan een shop te openen. Het is gratis en je zit nergens aan vast. Pas als je echt spullen gaat verkopen, worden er kosten in rekening gebracht.

Houd jij niet van het maken van spullen? Kijk dan alsnog eens op Etsy. Wie weet zie je wel een heel leuk product voor in je eigen huis.

Nog meer geld verdienen?

Naast het verkopen van zelfgemaakte spullen, zijn er nog talloze andere mogelijkheden om extra geld te verdienen. Je kan bijvoorbeeld je oude mobiel inleveren voor geld, maar ook geld verdienen met e-mails lezen. Daarnaast is het mogelijk om te beginnen met thuiswerk en inpakwerk te doen. Voor de top 10 methodes om geld te verdienen kijk je op de homepagina van Verdienjegek.nl.

Geef dit artikel een cijfer: "Zelfgemaakte spullen verkopen" wordt gewaardeerd met een 7.4 op een schaal van 0 tot 10 gebaseerd op 53 stemmen

Ga jij zelfgemaakte spullen verkopen?

Ben jij van plan zelfgemaakte spullen te gaan verkopen? Het is zeker het proberen waard. Je bent creatief bezig en je kan er geld mee verdienen. Ideale situatie toch?