Webwinkel beginnen

Jij wil een eigen webwinkel beginnen. Natuurlijk wil je daar geld mee verdienen, maar je hebt geen idee hoe. Dit artikel vertelt jou alles over het beginnen van een webwinkel en het geld verdienen met een webwinkel!

"Een eigen webwinkel is leuk voor jou en je portomonnee"

Hoe begin ik een eigen webwinkel?

Wil je een eigen webwinkel beginnen, maar weet je niet precies hoe je dat het best aan kunt pakken? Wij proberen je alles uit te leggen. Het wordt zeker een uitdaging, dus zorg er in ieder geval voor dat je er volledig voor gaat.

Een webwinkel is niet iets wat je zo uit het niets even gaat opzetten. Voordat je daadwerkelijk een webwinkel in de markt kan gaan zetten is het verstandig eerst een aantal stappen te doorlopen.

Een goed concept

Het allerbelangrijkste is natuurlijk het hebben van een goed concept. Zonder een goed idee, kan je geen webwinkel beginnen. Als je al in je hoofd hebt wat voor webwinkel je wil beginnen, dan kan je deze stap overslaan, je hebt dan immers al een concept.

Heb je nog geen enkel idee wat je wil gaan verkopen, maar lijkt een webshop je gewoon interessant? Ga dan gewoon is willekeurig Googlen. Zoek op een zoekwoord van de eerste branche die je te binnen schiet.

Kijk is naar de webwinkels die je dan krijgt. Hoe is hun webshop opgebouwd? Is het overzichtelijk? Hoe is het assortiment? Vergelijk ook vooral de webwinkels onderling. Zo krijg je al een goed beeld van een bepaalde markt.

Leverancier zoeken

Wanneer je een goed idee hebt uitgewerkt wordt het tijd op zoek te gaan naar een leverancier die je de juiste producten tegen een goede prijs kan leveren. Ook niet geheel onbelangrijk is de levertijd. Je zou maar een populair product bij willen bestellen en dan tot de conclusie komen dat het pas over twee weken geleverd wordt. Je kan zoeken naar leveranciers via Google. Bijvoorbeeld de productnaam + leverancier/groothandel intypen als zoekopdracht.

Marktonderzoek

Als je eenmaal een goed concept hebt, is het tijd wat onderzoek te gaan verrichten. Je moet het runnen van een webwinkel niet onderschatten. Het is gewoon een winkel en een winkel heeft concurrenten die ook geld willen verdienen. Het is dan ook verstandig de markt waarin je wil gaan opereren goed te onderzoeken.

Analyseer je concurrenten. Welke producten hebben zij? Wat voor prijzen hanteren ze? Hoe zit het met de levering? Hoe is de service? Je zal denken: waarom moet ik dat allemaal gaan uitzoeken. Daar is een vrij simpele reden voor.

Een heel belangrijk punt bij een webwinkel, maar ook bij een normale winkel is: uniek zijn. Je moet je positief onderscheiden ten opzichte van je concurrentie. Hoe je dat doet is per markt en webwinkel verschillend, maar klanten moeten een reden hebben om bij jou te bestellen in plaats van bij de ander.

Domeinnaam

Om een webwinkel te kunnen beginnen, heb je natuurlijk een domeinnaam nodig. Die moet je registreren. Meer hierover kun je lezen in het artikel: een domeinnaam kiezen.

Webwinkel opzetten

Als je een concept hebt, de markt geanalyseerd hebt en een goede domeinnaam in je bezit hebt, dan ben je al een heel eind. Maar het belangrijkste moet nog gebeuren: het opzetten van de webwinkel zelf. Dit kan een lastige stap zijn aangezien er vrij veel keus is.

Het eerste wat je jezelf af moet vragen is of je technische kennis hebt of dat je dat niet hebt. Als je technisch niet zo goed bent, is het aan te raden voor "webwinkel software" te gaan.

Er zijn tegenwoordig veel bedrijven die tegen betaling een goed webwinkel systeem aanbieden die door middel van een content management sytem (CMS) beheert kan worden. Dit is voor de meeste mensen de beste keus. Een goede aanbieder van zo'n systeem is: www.mijnwebwinkel.nl. Je kan daar een goede webwinkel beginnen tegen scherpe prijzen.

Als je technisch wel goed bent kun je kiezen voor opensourcesoftware. Dit is software waarvan de broncode vrij wordt gegeven (het is dus gratis) en waarvan de mensen die het gebruiken het vaak gezamelijk beter maken (miljoenen mensen die het gebruiken), waardoor er een mooi product tot stand komt. Voorbeelden van webshop opensource software zijn: Magento en Opencart.

Geef dit artikel een cijfer: "Webwinkel beginnen" wordt gewaardeerd met een 7.5 op een schaal van 0 tot 10 gebaseerd op 31 stemmen

Starten?

Voordat je een webwinkel begint is het zaak eerst goed onderzoek te doen. Je moet goed gaan kijken naar concurrenten, naar de prijs die zij hanteren, wat voor assortiment ze hebben, hoe zij leveren etc. Zorg voor een KVK inschrijving als je serieus een webwinkel wil opstarten!