Geld besparen huishouden

Een huishouden kost veel geld. Heb je alle noodzakelijke rekeningen betaald, dan wil je ook nog iets leuks doen. Hier vind je 10 handige tips waarmee je geld kan besparen in het huishouden. Extra opletten en je koopgedrag analyseren, levert al veel op!

"10 handige tips om te besparen op je huishouden"

Besparen op het huishouden? 10 handige tips

De onderstaande 10 tips zijn simpel toe te passen en zorgen voor direct resultaat.

#1 Maak een boodschappenlijstje

Het klinkt misschien ouderwets maar een boodschappenlijstje werkt nog steeds het best! Je zal misschien denken: “hoe kan ik hier nou geld mee besparen”.

Heel simpel. Als jij zonder boodschappenlijstje naar de supermarkt gaat, ben je niet gericht aan het kopen wat je nodig hebt. Je loopt rond en koopt in principe dingen waar je zin in hebt. Je komt veel in de verleiding om dure lekkere dingen te kopen en dat is niet de bedoeling als je geld wil besparen! Maak dus een duidelijk boodschappenlijstje en houd je daar aan!

Daarnaast is het natuurlijk verstandig om geen A-merken te kopen en geen dure verwerkte producten te kopen. Denk aan voorgewassen sla, kant en klare sperziebonen etc.

#2 Maak gebruik van een kasboek

Kasboeken, ook dit klinkt niet echt modern maar als je geld wil besparen is het absoluut een must. Je gaat in dit boek namelijk alles opschrijven wat je uitgeeft. Elke cent die je portemonnee verlaat, noteer je in je kasboek en dat doe je elke dag. Als je het mij vraagt is dit een kleine moeite, het kost je hooguit 5 minuten per dag.

Het grote voordeel van een kasboek is dat je elke week een exact overzicht hebt van je uitgaven en je direct kan zien wanneer je een bepaalde week ineens extra geld uitgeeft.

#3 Check je abonnementen!

Vaak hebben huishoudens, zonder dat ze het doorhebben, erg veel abonnementen. Ik doel hier op tijdschriften, bladen, kranten en alle andere abonnementen waar je maandelijks geld aan kwijt bent. Maak tijd vrij om alle abonnementen kritisch te bekijken. Heb je die bladen of tijdschriften echt nodig? Wordt er wel gebruik van gemaakt?

Neem bijvoorbeeld een tv-gids. Ik weet zeker dat een heleboel mensen nog een tv-gids hebben. Waar ik je net de tip gaf om ouderwetse dingen als een boodschappenlijstje en een kasboek te gebruiken, geef ik je nu graag de tip om een tv-gids weg te doen.

Waarom? Je kan toch ook gewoon op internet even kijken wat er op tv komt? Je betaalt tenslotte al voor je internetabonnement. Waarom zou je dan ook nog eens geld betalen om een tv-gids in je brievenbus te krijgen. Lijkt me nogal onnodig toch?

Check ook goed je tv en internet abonnement. Vaak is het zo dat je een verouderd pakket hebt. Eén simpel belletje naar je aanbieder en je hebt hetzelfde voor minder geld of zelfs meer voor minder geld!

#4 Check je verzekeringen!

Net als abonnementen zijn er een heleboel onnodige verzekeringen. Kijk net als bij je abonnementen welke verzekeringen je wel en niet nodig hebt en probeer de verzekeringen die je niet nodig hebt zo snel mogelijk op te zeggen.

#5 Pin elke week een vast bedrag

Eén van de oorzaken van te veel geld uitgeven is wat mij betreft de pinpas. Je hebt niet door hoeveel je daadwerkelijk uitgeeft omdat de betalingen zo vlot en soepel verlopen.

Uiteraard weet je wel dat je bijvoorbeeld €50 via de pin aan het betalen bent, maar het voelt niet als veel geld aan omdat het simpelweg cijfertjes zijn die je ziet. Als je gewoon een briefje van €50 op de toonbank legt, heb je veel meer het idee dat je aardig wat geld uitgeeft.

Mijn advies is dan ook: pin gewoon een vast bedrag aan contanten aan het begin van elke week. Is het geld op, dan is het op. Dat betekent dus dat je niet meer mag uitgeven dan het gepinde bedrag. Vervolgens schrijf je al je contante uitgaven netjes op in je kasboek!

#6 Aanbiedingen zijn alleen leuk als je het nodig hebt

Maak alleen gebruik van aanbiedingen als je ook zeker weet dat je het product gaat gebruiken. Ik weet dat het verleidelijk is om even snel een aanbieding mee te pakken, maar bedrijven spelen vaak handig in op deze verleiding zodat consumenten eerder iets gaan aanschaffen wat ze niet direct nodig hebben.

Focus je dus op de producten die in de aanbieding zijn die je wél echt nodig hebt.

#7 Let op je apparaten

Veel mensen laten stekkers van apparaten er dag en nacht inzitten en realiseren zich niet dat de apparaten hierdoor meestal op stand-by staan. Let er maar eens op bij je televisie. Als het goed is zie je dan nog steeds een rood lampje branden en dat betekent dat het apparaat op stand-by staat. Stand-by houdt in dat het apparaat met één druk op de knop aangezet kan worden, het apparaat is dus klaar voor gebruik.

Als jij gaat slapen, neem ik niet aan dat je de televisie gaat gebruiken. Trek de stekker er dan uit! Apparaten die op stand-by staan verbruiken natuurlijk nog stroom! Zonde van je geld dus.

Hetzelfde geldt uiteraard voor bijvoorbeeld lampen of het koffiezetapparaat.

#8 Gooi oude spullen niet weg, verkoop het

Ben je sommige oude spullen zat en sta je op het punt dingen weg te gooien? Wacht hier nog even mee. Misschien is het wel geld waard! Alles is in principe te verkopen en elk bedrag is mooi meegenomen. Wees creatief, zet je oude spullen op marktplaats en probeer nog wat geld te verdienen. Lees meer over geld verdienen met marktplaats.

#9 Als je iets gaat kopen, kijk dan eerst online

Als je van plan bent iets te gaan kopen, kijk dan eerst of je het online niet goedkoper kan bestellen. De meeste webshops kunnen namelijk scherpere prijzen aanbieden dan normale fysieke winkels omdat ze bijvoorbeeld geen winkelpersoneel hebben. Je kan gebruik maken van prijsvergelijkingswebsites als Beslist.nl of Kelkoo.nl.

Ik raad je daarnaast aan gebruik te maken van cashback websites voor meer korting. Cashback websites zijn websites die je een percentage van het aankoopbedrag teruggeven als je via de cashback websites iets koopt in een webwinkel. Meer weten over cashback korting?

#10 Douche minder lang en ga niet in bad

Ga eens wat sneller uit de douche. De gemiddelde douche verbruikt flink wat water, zelfs in milieustand. Een bad is nog erger, gemiddeld verbruik je met een bad zo’n 140 liter water per keer! Niet te vaak doen dus.

De lijst wordt vaak uitgebreid dus houd deze pagina goed in de gaten. Neem ook eens een kijkje op de homepagina over geld verdienen.

Heb jij zelf nog een goede tip?

Heb jij zelf nog een goede tip die nog niet in onze lijst staat? Neem dan even contact met ons op en dan zullen we de tip zo snel mogelijk plaatsen!