Geld besparen op gas

Gas en stroom zijn gebieden waar vrijwel iedereen op kan besparen. Geld besparen op gas kan op verschillende manieren. De ene manier vereist een kleine investering, de andere manier kan je direct gebruiken. Hier vind je alle waardevolle tips op een rij.

"Besparen op gas kunnen we allemaal"

De 7 waardevolle tips & trucs om te besparen op gas

Hieronder vind je een overzicht van de (wat ons betreft) meest waardevolle tips en trucs om geld te besparen op gas.

Tip 1: Isolatie, isolatie en nog eens isolatie

Als je geld wil besparen op je stookkosten, is de beste tip die je kan krijgen: isoleer je huis. Isolatie kan op veel manieren. Van dure maatregelen tot goedkope oplossingen, het is allemaal mogelijk. Je kan jouw huis beter isoleren door onder andere: dubbele ramen te nemen, muren en daken te isoleren, grote meubels en kasten voor muren te plaatsen, een vloerkleed te nemen etc.

Tip 2: Let op kieren en gaten

Een hoge gasrekening is onder andere het resultaat van kieren en gaten waar warmte kan ontsnappen. Het dichten van kieren en gaten zorgt dan ook voor een directe besparing. Een handige manier om dit te doen is door tochtstrips te gebruiken. Tochtstrips kan je makkelijk op kieren en naden bij ramen en deuren plaatsen. Het is weinig werk, de strips zijn niet duur en het maakt wel degelijk een verschil. Zeker een aanrader dus.

Tip 3: Een borstel voor je brievenbus

Een goed voorbeeld van een kier uit de voorgaande tip is de kier bij de brievenbus. Warme lucht kan makkelijk ontsnappen door de brievenbus. Gelukkig is hier een relatief makkelijke oplossing voor: een borstel voor je brievenbus. Zo’n borstel is gewoon te koop in bouwmarkten en dergelijke winkels. Op internet is de borstel ook te bestellen.

Tip 4: Doe wat meer kleren aan in huis

In plaats van de verwarming een paar graden hoger te zetten, kan je beter wat extra kleren aantrekken. Doe sloffen en een extra paar sokken aan en trek een extra trui aan. Je zal het snel een stuk warmer hebben. 

Tip 5: Gebruik een slimme thermostaat

Vrijwel in elke sector is er sprake van technologische vooruitgang, zo ook in de energie sector. Tegenwoordig zijn er slimme thermostaten te koop die je een flinke besparing kunnen opleveren. Uiteraard moet je eerst een investering doen, namelijk de aankoop van de slimme thermostaat. De kosten die je hiervoor maakt verdien je echter terug op de lange termijn (per situatie verschillend natuurlijk).

Een slimme thermostaat laat uitgebreid zien hoeveel energie jouw huishouden precies verbruikt. Je hoeft dus niet meer de meterstanden te bekijken. De slimme thermostaat houdt dit voor jou bij.

De mogelijkheden die slimme thermostaten hebben, verschillen per model. Sommige modellen zijn zo uitgebreid dat ze zelfs een bewegingssensor hebben. Het nut hiervan is dat als de thermostaat constateert dat er al een uur geen beweging in huis is geweest, automatisch de verwarming uitgeschakeld wordt. Voor de mensen die nogal eens vergeten de verwarming uit te zetten als ze weg gaan is dit een uitkomst. De energiebewust consument heeft er wat minder aan!

Nog een extra tip: vaak krijg je een slimme thermostaat bij het afsluiten van een contract bij een nieuwe energieleverancier. Je zou kunnen overwegen over te stappen naar een goedkopere leverancier en als extra bonus de slimme thermostaat in ontvangst te nemen! Hoe je simpel en voordelig over kan stappen, lees je in ons artikel over besparen op energie.

Tip 6: Zet de verwarming een uur voordat je gaat slapen al lager

De meeste mensen zetten de verwarming pas lager als ze daadwerkelijk naar bed gaan. Dit is eigenlijk zonde. Over het algemeen duurt het zeker een uur voordat de temperatuur flink gedaald is. Als jij om 22:00 wil gaan slapen, kan je de verwarming al zeker om 21:00 lager zetten. Als je dit elke dag consequent doet, zul je merken dat je aardig wat geld kan besparen.

Tip 7: Verwaarloos je CV ketel niet

Vaak wordt het onderhoud aan de CV ketel zo lang mogelijk uitgesteld omdat dit aardig wat geld kan kosten. Grappig genoeg is het niet zo dat dit per saldo zorgt dat je het meeste geld bespaart. Veel mensen denken: ik wacht nog even 2 maanden met het onderhoud, dan bespaar ik weer geld.

Het is echter zo dat een CV ketel een stuk minder efficiënt werkt als de ketel niet goed onderhouden wordt. Het bedrag dat je die twee maanden in je zak houdt, ben je misschien wel kwijt aan extra energiekosten omdat de ketel minder goed werkt!

Dit waren de 7 waardevolle tips. Heb jij zelf nog een goede tip? Neem dan contact met ons op. De tip zal dan zo spoedig mogelijk in dit overzicht geplaatst worden!

Lees ook eens onze andere handige artikelen over het besparen van geld. Bekijk de pagina over besparen op je boodschappen of het besparen op je huishouden. Op de geld besparen overzichtspagina vind je nog veel meer artikelen!

Ga jij onze bespaartips toepassen?

Uiteraard hopen wij dat je iets aan onze tips hebt gehad en dat je de tips zo snel mogelijk gaat toepassen in de praktijk. Als je geld wil besparen is het eigenlijk het belangrijkst dat je logisch na blijft denken over je acties en gedrag!