Bloed doneren voor geld

In sommige landen is het doneren van bloed een gangbare manier om wat extra geld te verdienen. Wij vroegen ons af hoe dit precies in Nederland zit. Is het in Nederland mogelijk om bloed te doneren voor geld en zo ja waar kan dat dan? Je leest het hier.

In de VS is het de normaalste zaak van de wereld

Doneren van bloed voor geld normaal in sommige landen

In sommige landen in de wereld is het de normaalste zaak om de mensen die bloed doneren een vergoeding in de vorm van geld te geven. Voor elke donatie ontvangt de donateur een bepaald bedrag. Waarschijnlijk heeft iedereen iets dergelijks weleens zien afspelen in een Hollywood film. In de Verenigde Staten is bloed doneren namelijk een legitieme manier om wat extra geld te verdienen.

Hoewel het voor de bloeddonor mooi meegenomen is dat zij geld krijgen, blijkt uit de praktijk (bijvoorbeeld in een land in de VS) dat het geven van vergoedingen enkele problemen met zich meebrengt. In de VS is een groot probleem dat veel zwervers en junks zich aangetrokken voelen tot deze manier van “geld verdienen” omdat de vergoeding vaak relatief hoog is en het niet erg veel moeite kost om bloed te doneren. Dit levert allerlei extra controles op de kwaliteit van het bloed op, resulterend in hogere uitvoeringskosten voor de desbetreffende instanties.

Bloed doneren voor geld in Nederland?

In Nederland is het momenteel niet mogelijk om geld te verdienen met bloed geven (als bloeddonor). Wat de exacte reden daarvoor is, is ons niet bekend. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met de hierboven genoemde problemen als er wel betaald zou worden. Daarnaast kan het zo zijn dat de opvatting in Nederland heerst dat een dergelijke donatie uit liefdadigheidsoverwegingen plaats moet vinden en niet louter uit economische overwegingen.

Vrijwillig bloed doneren is gelukkig wel mogelijk. Het is uiteraard erg belangrijk dat er bloed gedoneerd wordt, zodat mensen die hier afhankelijk zijn niet in de “kou” komen te staan. In Nederland is het mogelijk om bloed te doneren bij Sanquin.

Sanquin is een non-profit organisatie die oorspronkelijk ontstaan is uit een fusie van Nederlandse bloedbanken en het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst van het Nederlandse Rode Kruis (CLB). Het is momenteel de enige organisatie die bij wet aangewezen is om de behoefte naar bloedproducten voor haar rekening te nemen. Mocht je overwegen bloeddonor te worden, surf dan naar http://www.sanquin.nl/bloed-geven om je direct aan te melden.

Hoewel geld verdienen met bloed in Nederland dus niet mogelijk is, lijkt het ons niet nodig om uit te leggen hoe belangrijk het is dat er wel genoeg mensen zijn die “gratis” bloed doneren. Overigens hebben wij op verschillende fora gelezen dat een lekker kopje koffie en een koek er vaak wel inzit! Echte diehard donateurs krijgen na verloop van tijd een passend geschenk in de vorm van een mooi speldje, zo lazen wij.

Zijn er voorwaarden om bloed te mogen doneren?

Ja, die zijn er. In principe mogen alle mensen die tussen de de 18 en de 65 jaar oud zijn en meer dan 50 kilogram wegen bloed doneren. Er staat uitdrukkelijk "in principe" op de site van Sanquin aangezien er een aantal uitzonderingen zijn. Een donateur mag bijvoorbeeld nooit drugs gespoten hebben en mag geen ernstige ziekte hebben gehad. Dergelijke uitzonderingen spreken wel voor zich. Voor de hele lijst, verwijzen wij je graag door naar Sanquin (zie de link hoger in dit artikel).

Zijn er andere soortgelijke manieren om geld te verdienen?

Ik kan me voorstellen dat je lichtelijk teleurgesteld bent als je in de veronderstelling verkeerde dat geld verdienen met bloed doneren wel mogelijk is in Nederland. Gelukkig zijn er nog veel andere manieren om geld te verdienen. Aangezien deze site talloze manieren om geld te verdienen bevat, volstaan wij in dit artikel met manieren die enige verwantschap vertonen met het doneren van bloed (het verband zal bij enkele manieren wat lastiger te leggen zijn).

Proefpersoon/testpersoon worden

Een hele goede vervanger lijkt ons om testpersoon te worden. Veelal zal het gaan om het testen van medicijnen (zie hierna) maar dat hoeft niet per se. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld het testen van nieuwe producten of mystery shopping. Voor diegene die dat niet weten: mystery shopping houdt in dat je winkels bezoekt alsof je een normale klant bent, terwijl je feitelijk de winkel aan het beoordelen bent. Voor meer informatie daarover verwijzen wij je graag door naar ons artikel over mystery shopping.

Betaalde medische onderzoeken

Het passeerde zojuist al even de revue: geld verdienen met medische onderzoeken. Deze manier van geld verdienen verdient iets meer toelichting. In feite is het in Nederland mogelijk om deel te nemen aan onderzoeken naar medicijnen die nog niet op de markt zijn gebracht, maar die wel al in een vergevorderd stadium van ontwikkeling zijn (ze zijn al uitvoerig getest). Uiteraard is er bij het meedoen aan dergelijke onderzoeken een zeker risico, ook al worden dit soort onderzoeken onder strike begeleiding uitgevoerd en zijn deze tests aan veel regelgeving onderworpen. Voor een complete uiteenzetting over dit soort betaalde medische onderzoeken raden wij je aan ons vrij recente artikel daarover te lezen: medicijnen testen voor geld.

Je mening geven in enquêtes

De laatste verdienmethode die wij in dit artikel aandragen is het invullen van enquêtes voor geld. Vrijwel alle bedrijven zijn geïnteresseerd in de mening van hun klanten (consumenten). Zij zijn dan ook graag bereid om geld te betalen voor die mening. Jij kan hier slim op inspelen door je aan te melden bij onderzoeksbureaus. Per ingevulde enquête verdien jij geld. Uiteraard is dit een korte weergave van de werking van deze verdienmethode. Voor een volledige uitleg lees je ons artikel over het invullen van enquêtes voor geld.

Ter afsluiting: wij horen graag jouw mening!

Wat vind jij ervan dat het doneren van bloed voor geld in Nederland niet mogelijk is? Persoonlijk vinden wij het wel goed dat in Nederland bloeddonaties plaatsvinden op basis van “liefdadigheid”, dat wil zeggen “gratis” om de medemens te helpen. Ik kan me voorstellen dat jij het wellicht jammer vind omdat je dacht snel wat extra geld te willen verdienen. Hopelijk hebben wij je genoeg alternatieven aangedragen. Mocht dat niet het geval zijn, bekijk dan eens de thuiswerk overzichtspagina om nog meer verdienmethodes te ontdekken!

Eventuele vragen of opmerkingen zijn in te sturen via onze contactpagina.

Ga jij toch bloed doneren?

Hopelijk hebben wij met dit artikel ook een andere kant van bloed doneren kunnen laten zien. Waarschijnlijk wilde je geld wilde verdienen met het doneren van bloed. Het zou mooi zijn als je overweegt om alsnog bloed te doneren, maar dan voor het goede doel!