Geld verdienen met tekenen

Niet veel mensen weten dit, maar je kan geld verdienen met tekenen. Hoe mooi zou het zijn om maandelijks geld te verdienen met je hobby? Als jij goed kan tekenen is dit voortaan een mogelijkheid voor jou. Hier lees je hoe je hiermee kan beginnen.

"Tekenen is niet alleen leuk, het kan je ook geld opleveren"

Hoe kan je geld verdienen met tekenen?

Je kan natuurlijk lekker gaan tekenen en vervolgens proberen je tekeningen op straat te verkopen, dit is NIET de methode om geld te verdienen. Natuurlijk zou het kunnen slagen, ik geef je alleen niet zoveel kans. Waarom niet? Er is een veel betere manier en dat is het verkopen van je tekeningen op het internet.

Waar ik het over ga hebben:Hoe jij je tekeningen online kan verkopen

Waarschijnlijk denk je nu: hoe kan ik mijn tekeningen nou online verkopen en geld verdienen terwijl ik op papier teken? Heel simpel. Je scant je tekeningen gewoon in en je gebruikt daarna grafische software om de tekening “in te kleuren” en de belijning over te trekken.

Meestal wordt hiervoor illustratie software zoals Adobe Illustrator gebruikt. Adobe Photoshop zou je ook kunnen gebruiken. Een tekening die digitaal gemaakt is, wordt ook wel een vector genoemd. Het grote voordeel van het gebruiken van illustratie software is dat je gewoon op papier kan tekenen en niet hoeft te wennen aan zo'n vervelende elektronische pen.

Waar en hoe je jouw tekeningen online kan verkopen

In principe heb je twee mogelijkheden om je tekeningen online te slijten. De eerste mogelijkheid is door je vectors op stockfoto sites te zetten. Een stockfoto site is een website waar rechtenvrije afbeeldingen gekocht kunnen worden (foto's, vectors, icoontjes etc.). Elke keer als jouw vector (digitale tekening) verkocht wordt, krijg jij een percentage van de verkoopprijs. Een voorbeeld van zo'n stockfoto website is www.istockphoto.com.


De tweede mogelijkheid die je hebt om je tekeningen te verkopen is door ze aan te bieden op sites als Sitedeals.nl en Tbforum.com. Dit zijn fora voor website eigenaren. Er worden daar regelmatig vectors aangeboden en verkocht. Je kan bij zowel Sitedeals als Tbforum gratis een account aanmaken.

Opdrachten aannemen?

Als je erg goed bent in tekenen, of na een tijdje wat meer ervaring hebt, kan je er voor kiezen om opdrachten aan te nemen. Het aannemen van opdrachten heeft een aantal voordelen: je bouwt een portfolio op, je krijgt nog meer ervaring en je bent verzekerd van inkomsten (mits je de eisen van de opdrachtgever zorgvuldig uitwerkt).

Om aan opdrachtgevers te komen, raad ik je wederom aan een kijkje te nemen op de website fora die ik hierboven ook al eens noemde.

Handige tips om je op weg te helpen

Om het je nog wat makkelijker te maken, geef ik je nog een aantal handige tips. In het begin kan het lastig zijn om je tekeningen in digitaal bestand te krijgen. Illustratie software zoals Adobe Illustrator zijn programma's met enorm veel mogelijkheden en geavanceerde opties.

Neem daarom rustig de tijd om de software te leren kennen. Het duurt gewoon een tijdje totdat je doorhebt wat je allemaal kan met illustratie software. Hoe beter jij om kan gaan met de software, hoe mooier en gedetailleerder je tekeningen er digitaal uit gaan zien.

Om dit proces wat te versnellen raad ik je aan om op Youtube video's/cursussen te bekijken van ervaren tekenaars. Als je ziet hoe iets moet is het een stuk makkelijker om het daarna zelf uit te voeren, dan dat je bijvoorbeeld een tutorial op het internet leest.

Geef dit artikel een cijfer: "Geld verdienen met tekenen" wordt gewaardeerd met een 6.4 op een schaal van 0 tot 10 gebaseerd op 93 stemmen

Creatief aan de slag?

Ga jij creatief aan de slag en probeer je daarmee wat geld te verdienen? Ik vind het een goede keus. Het is niet alleen leuk om zo creatief bezig te zijn, het is al helemaal leuk als het je geld oplevert. Ik zou zeggen begin snel!