Medicijnen testen

Voordat een medicijn in de winkel ligt, is het talloze keren getest en onderzocht. Testpersonen zijn essentieel om veilig gebruik van medicijnen te garanderen. Niemand doet voor zijn lol mee aan zo'n onderzoek. Medicijnen testen voor geld is daarom mogelijk.

"Het testen van medicijnen is erg belangrijk"

Waarschuwing: het gaat wel om je gezondheid!

Verdienjegek.nl tracht alle mogelijke manieren om geld te verdienen te onderzoeken voor onze bezoekers, zo ook het meedoen aan medische onderzoeken voor geld. Toch willen wij je van te voren waarschuwen: gezondheid in het leven is één van de allerbelangrijkste dingen, zo niet het allerbelangrijkste. De vergoeding die je krijgt voor het testen van medicijnen mag dan hoog liggen, er komt altijd een zeker risico bij kijken. Er is allerlei wetgeving rondom het testen van medicijnen op mensen maar dat neemt natuurlijk niet weg dat onderzoekers niet helemaal kunnen voorspellen wat voor effect de medicijnen op mensen hebben, vandaar het onderzoek.

Denk daarom goed na voordat je aan deze verdienmethode begint. Er zijn namelijk een heleboel alternatieven op Verdienjegek.nl te vinden. Bekijk bijvoorbeeld eens onze top 10 geld verdienen op de homepagina. Ben je vastbesloten mee te doen, lees dan verder.

Medicijnen testen voor geld: hoe gaat dat in zijn werk?

Zoals gezegd worden medicijnen uitvoerig getest alvorens ze op de markt gebracht worden. Naast andere tests (bijvoorbeeld op dieren), is het van het grootste belang dat de effecten van medicijnen op mensen grondig in kaart gebracht worden. Hiertoe worden betaalde testpersonen ingeschakeld aangezien niemand voor de lol experimentele medicijnen test.

Er zijn in Nederland verschillende organisaties die zich bezighouden met (betaalde) medische onderzoeken. Het gaat om PRA Health Sciences en QPS. Beide bedrijven bieden mensen de mogelijkheid om medicijnen te testen voor geld. Je kan je, door op de bovenstaande links te klikken, vrijblijvend aanmelden bij de genoemde bedrijven. In dit artikel staat PRA Health Sciences centraal. De beschreven procedure betreft dus de gang van zaken bij PRA. QPS zal ongetwijfeld een soortgelijke werkwijze hebben. Voor meer informatie kan je uiteraard de websites van beide bedrijven bezoeken.

In principe kan je op twee manieren meedoen aan een onderzoek: of je meldt je (alvast) aan en wacht totdat er een geschikt onderzoek voorbij komt, of je reageert direct op een openstaand (lopend) onderzoek.

De procedure voor aanvang van het onderzoek en keuring

Als voorbeeld beschrijven we hieronder kort de gehele procedure zoals die bij PRA Health Sciences plaatsvindt.

De procedure van het testen is erg strikt. Er zijn duidelijke protocollen die gevolgd worden.

Het testen vindt plaats in een onderzoekscentrum. Voordat je kan meedoen aan een onderzoek, word je medisch gekeurd. Je wordt dan op verschillende punten gecontroleerd: urine, bloedwaarden, hartritme e.d. Daarnaast neem je een bereidheidsverklaring door met een arts. Het ondertekenen van de verklaring is van groot belang. Je geeft hier namelijk mee aan dat je vrijwillig deelneemt en dat je akkoord gaat met de voorwaarden van het onderzoek. Binnen enkele dagen is het resultaat van de keuring bekend en word je hiervan op de hoogte gesteld. Als je voldaan hebt aan alle criteria dan ben je klaar om mee te doen aan het medische onderzoek.

Het medische onderzoek voor geld en tijdsbesteding

De meeste onderzoeken zijn meerdaags: dat houdt in dat je als testpersoon ter plaatse overnacht. De onderzoekscentra zijn zo ingericht om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Uiteraard word je in de gaten gehouden door een onderzoeker en onderga je medische tests. Zo nu en dan dient er weer wat gecontroleerd te worden, bijvoorbeeld bepaalde bloedwaarden. Naast deze periodieke controles, die overigens op vaste tijden plaatsvinden, beschik je over veel vrije tijd. Je kan bijvoorbeeld een boek lezen, een film kijken of zelfs gamen. Bij onderzoeken langer dan 10 dagen worden er zelfs uitjes georganiseerd, bijvoorbeeld het bezoeken van een sportwedstrijd.

Elk medisch onderzoek maakt uiteraard gebruik van meerdere proefpersonen. Houd er rekening mee dat je gezamenlijk in het onderzoekscentrum verblijft.

Hoe hoog zijn de vergoedingen?

Een niet geheel onbelangrijk onderwerp is natuurlijk de hoogte van de vergoeding. Aangezien er sprake is van een risico, dient de vergoeding hoger te zijn dan bij bijvoorbeeld een cognitieve test. De hoogte van de vergoeding is voornamelijk afhankelijk van de duur van het onderzoek. Hoe langer het onderzoek duurt, des te hoger de vergoeding. Over het algemeen is de vergoeding bij PRA Health Sciences tussen de €103 en de €192 per dag. Naast de vergoeding voor het medische onderzoek krijg je ook een reiskostenvergoeding van €0,19 per km (met een minimum van €12 en een maximum van €160 per retour).

Een veelvoorkomend misverstand is dat men er vanuit gaat dat de hoogte van de vergoeding afhankelijk is van de mate van risico van een onderzoek. Hoe hoger het risico, des te hoger is de vergoeding, zo luidt de redenatie. Deze redenatie klopt niet. Het is belangrijk om dit in je achterhoofd te houden als je zoekt naar geschikte onderzoeken om eventueel aan mee te doen. Sommige mensen laten zich afschrikken door een medisch onderzoek waar een hoge vergoeding tegenover staat, maar dat is niet nodig. Een hoge vergoeding is zoals al eerder gezegd eerder het resultaat van een langdurig onderzoek waar veel medische handelingen bij komen kijken. Belangrijk om te weten, lijkt ons.

Hoe veilig is het testen van medicijnen voor geld?

Helaas kunnen wij geen eenduidig antwoord geven op deze vraag. Zoals reeds vermeld is er altijd een zeker risico voor een proefpersoon die deelneemt aan een medisch onderzoek. Gelukkig zijn medische onderzoeken op mensen aan strikte wetten en regels onderworpen. Alvorens een geneesmiddelenonderzoek mag starten dient de Medisch Ethische Toetsingscommissie hiervoor haar goedkeuring te geven. Deze commissie bestaat uit onder andere artsen, juristen en verpleegkundigen, kortom: mensen met verstand van zaken. Naast goedkeuring van deze commissie zijn er zoals gezegd wetten en regels die van toepassing zijn. Denk aan Nederlandse wetgeving, maar ook internationale verdragen/protocollen. De onderzoeken dienen in overeenstemming te zijn met de bepalingen in deze verdragen/wetgeving.

Indien een geneesmiddelenonderzoek goedkeuring heeft van de zojuist genoemde commissie, kan het onderzoek van start gaan. De artsen en verpleegkundigen die bij het onderzoek betrokken zijn, kennen het medicijn dat getest wordt door en door. Zij zijn op de hoogte van de mogelijke bijwerkingen en kunnen de proefpersonen bij staan in het proces en vragen beantwoorden. De bijwerkingen die mogelijkerwijs kunnen optreden zijn in de meeste gevallen van te voren bekend bij de artsen en verpleegkundigen. Uiteraard kunnen er bijwerkingen optreden die niet van te voren ingeschat waren. Mocht je bijvoorbeeld ziek worden, of gaat er iets niet goed, dan stopt het onderzoek meteen.

Een geruststellende gedachte is dat je ieder moment kan stoppen met het onderzoek. Je krijgt dan niet de volledige vergoeding, maar stoppen kan dus altijd.

Zijn er voorwaarden om te kunnen deelnemen?

Naast voorwaarden die voor een specifiek onderzoek kunnen gelden, zijn er algemene voorwaarden voor deelname. Allereerst dien je achttien jaar of ouder te zijn en woonachtig te zijn in Nederland, België of Duitsland. Je gezondheid moet goed zijn en je mag recentelijk geen verslavende middelen of medicijnen gebruikt hebben. Verder kan je pas meedoen als het minstens 2 maanden geleden is dat je aan een medisch onderzoek hebt meegedaan.

Overigens is het zo dat een man maximaal 4 keer per jaar mee mag doen en een vrouw maximaal 3 keer per jaar.

Wat voor soort medicijnen worden er getest?

Er worden veel verschillende soorten medicijnen getest. Enkele voorbeelden van ziektes/aandoeningen waarvoor medicijnen onderzocht worden zijn: diabetes, trombose, hartinfarct, ziekte van Duchenne, epilepsie, taaislijmziekte etc.

Als je aan de voorwaarde van meerdere onderzoeken voldoet, kan je in feite zelf kiezen waar je aan mee wil doen. Het komt ook wel voor dat mensen graag aan een onderzoek van medicijnen voor een bepaalde ziekte willen meedoen omdat een kennis/familielid/vriend daar aan lijdt/geleden heeft. Een nobel streven, zo lijkt ons.

Voor antwoorden op andere veelgestelde vragen verwijs ik je graag door naar de FAQ pagina van PRA Health Sciences

Afsluiting: afweging en alternatieven

Of je mee wil doen aan medische onderzoeken voor geld is een vraag die alleen jij voor jezelf kunt beantwoorden. Weegt de vergoeding op tegen het risico? Het antwoord op deze vraag zal per persoon sterk verschillen. Ik raad je aan er zeker een aantal nachtjes, zo niet weekjes, over te slapen. Als je het leuk vindt om mee te doen aan onderzoeken of graag dingen test, is er nog een heel goed alternatief: producten testen voor geld. Je beoordeelt dan nieuwe, nog niet op de markt gebrachte, producten op allerlei punten. Uiteraard word je hiervoor betaald. Na afloop van de test mag je de producten houden! Overigens zijn er nog meer manieren om geld te verdienen als proefpersoon. Lees ons algemene artikel over geld verdienen als proefpersoon om alle verschillende mogelijkheden te bekijken.

Voor meer informatie over geld verdienen en alles wat daarbij komt kijken bekijk je bijvoorbeeld de pagina over hoe je aan geld kan komen. Lees daarnaast ons artikel over vanuit huis werken of het artikel over thuis geld verdienen. Stuk voor stuk zijn dat artikelen die verschillende methodes uitleggen om elke maand wat extra te verdienen vanuit huis. Lees ook onze handleiding: hoe verdien ik snel geld.  

Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Geef dit artikel een cijfer: "Medicijnen testen" wordt gewaardeerd met een 7.1 op een schaal van 0 tot 10 gebaseerd op 15 stemmen

Ga jij medicijnen testen?

Heb jij al besloten of je mee wil doen aan medische onderzoeken voor geld? Het kan een leuk bedrag opleveren, maar je moet uiteraard ook de risico's meewegen. Denk, zoals wij al eerder hebben gezegd, goed na of je hier echt mee wil beginnen!